USD38,85
%-0.01
EURO43,77
%0.90
CHF46,66
%0.55
GBP51,98
%0.71
EURO/USD1,13
%0.80
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,33
%-0.12
GR. ALTIN4.035,10
%0.85
BTC4.767.360,11
%-0.46
  1. Haberler
  2. MALATYA
  3. YAZIHANLI KRİZİ ÇÖZDÜ

YAZIHANLI KRİZİ ÇÖZDÜ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazıhan’da Don Sonrası Yonca Ekimi Artıyor: “Geliri İyi, Pazarı Açık”

Geçtiğimiz dönemde yaşanan don felaketi, Malatya’nın Yazıhan ilçesinde birçok tarım ürününün ekimini ve hasadını olumsuz etkiledi. Don olayları sonrası yaşanan üretim kaybı, ilçede tarımla uğraşan üreticileri mağdur etti. Bu gelişmelerin ardından, alternatif ürün arayışına giren çiftçiler yonca ekimine yöneldi.

Yazıhan’da doğup büyüyen, aynı zamanda Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı olarak görev yapan Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, konuya ilişkin gazetemize açıklama yaptı.

Kılınç, ilçede yonca ekiminin giderek yaygınlaştığını belirterek şunları söyledi:

Şu anda Yazıhan’da giderek ekimi yaygınlaşan yonca. Yoncanın pazarı açık. Yazıhan’da günde TIR’larca yonca yükleniyor. Yoncanın piyasası açık olduğu için vatandaşlar yonca ekimine biraz daha rağbet gösteriyor. Yoncanın bu yılki fiyatı da makul.
Bir ton yonca 8 bin 500 TL. Malatya’nın diğer bölgelerinde yonca ekimi varsa azdır. Yazıhan olarak şu anda il dışına bile yonca gönderiyoruz. Barajımızdaki suyumuzun bol olmasından dolayı yılda 5-6 defa yonca hasadı yapıyoruz.”

Yazıhan Ovası’nın iklimsel koşulları nedeniyle her yıl don riski taşıdığına dikkat çeken Kılınç, yoncanın bu açıdan avantaj sağladığını vurguladı:

Yazıhan Ovası’nda yoncanın kayısıya alternatif bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Yazıhan Ovası düşük rakımlı olduğu için her yıl dondan etkilenebiliyor. Ama yoncanın dondan etkilenmesi gibi bir şeyi söz konusu değil. Mesela bu yıl don yaşadık, ürünlerin hepsi zarar gördü ama yoncalarımızın ilk hasadı dışında 2. hasadında sorun olmadı. Yazıhan’da 20 bin dekar civarı yonca ekimi yapıldı. Yoncanın geliri ayçiçeğinden iyi. Yoncanın pazarı açık olduğu gibi yılda 5-6 defa verim alıyorsunuz. Geliri olduğu için her yıl yoncaya olan ilgi daha da artıyor. Müşterisi hazır. Ayrıca büyük firmalar derimi dışında her şeyini kendisi yapıyor. Balyalaması, yüklemesi her şeyi firmaya ait.

Yazıhan’da yaşanan üretim kayıplarına rağmen, yonca ekimi sayesinde çiftçiler için hem ekonomik hem de sürdürülebilir bir çözüm yolu oluşmuş durumda.

YAZIHANLI KRİZİ ÇÖZDÜ
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazıhan Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!