Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Pekin’deki Çin Halk Bankası’nda gerçekleştirdiği konuşmayı AMB’nin resmi web sitesinde paylaştı.
Lagarde, konuşmasında 1929 Büyük Buhranı’na zemin hazırlayan gümrük vergisi savaşlarına atıfta bulunarak, bu tür zorlayıcı ticaret politikalarının mevcut küresel sorunlara kalıcı bir çözüm sunmadığını vurguladı. Ticaret savaşlarının sona ermesi için ülkelerin karşılıklı tavizlerde bulunması gerektiğine dikkat çekti.
KORUMACILIK KÜRESEL REFAHI TEHDİT EDİYOR
Lagarde, küresel korumacılığın ekonomik refahı tehdit ettiğini belirtti. “Refahımızı korumak istiyorsak, jeopolitik farklılıklar olsa bile işbirliğine dayalı yolları tercih etmeliyiz. Bu, hem ticaret açığı olan ülkelerin hem de fazla verenlerin sorumluluk alması gerekliliğini içeriyor” dedi.
SÜBVANSİYONLARDA ARTIŞ SÜRÜYOR
Lagarde, 2014 yılından bu yana sübvansiyon kaynaklı müdahalelerin üç kat arttığını ifade etti. Bu bağlamda, Çin’in bu konuda tek başına olmadığını, birçok gelişmekte olan ülkenin de benzer politikalar uyguladığını söyledi.
TEDARİK ZİNCİRİ VE RİSKTEN ARINDIRMA VURGUSU
Küresel ticaretin sürdürülebilirliği açısından stratejik endüstrilerde dışa bağımlılığın azaldığını belirten Lagarde, “Ulusal güvenlik kaygıları ve Kovid-19 salgını gibi olaylar göz önüne alındığında, belli ölçüde riskten arındırmanın kalıcı hale gelmesi muhtemel” dedi.
KÜRESEL KURALLARA SAYGI ÇAĞRISI
Lagarde, savaş sonrası dönemde ABD ve müttefiklerinin en azından Soğuk Savaş’ı kazanma hedefiyle ortak hareket ettiklerini, bu durumun ticari anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştırdığını belirtti. Günümüzde ticaret ve tedarik zincirlerinin daha kritik hale geldiğini vurgulayan Lagarde, bu yapıların bozulmasının küresel ekonomi için ciddi riskler taşıdığını dile getirdi. Anlaşmazlıkların önlenmesi için küresel kurallara daha fazla uyulması gerektiğini de sözlerine ekledi.