Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla, Malatya Bölge Adliye Mahkemesi’nin (BAM) temel atma töreni gerçekleştirildi.
Törene; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Malatya Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İhsan Koca, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Baro Başkanı Onur Demez, İl Jandarma Komutanı Tolunay Başer, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, AK Parti İl Başkanı Ali Bakan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, hakimler, savcılar ve birçok davetli katıldı.
Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, törende yaptığı konuşmada, depremler sonrası yıkılan mevcut binanın yerine daha sağlam ve işlevsel bir yapının inşa edileceğini ifade etti. Mete, “Yeni hizmet binamız tamamlandığında, yargı hizmetleri daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülecek. 19 bin metrekare kapalı alana sahip olacak binada 10 daire, 10 daire başkanı odası, 35 üye odası, 20 savcı odası, 6 duruşma salonu, bilirkişi kurulu ve idari birimler yer alacak.” şeklinde bilgi verdi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, şehir için bu temel atma töreninin önemli bir adım olduğunu vurguladı. Er, “Geçen yıl Adalet Sarayı’nın temelini atmıştık, şimdi de Bölge Adliye Mahkemesi’nin temelini atıyoruz. Malatya’mızın gözü aydın.” diyerek memnuniyetini dile getirdi.
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, adli hizmetlerde fiziki altyapıdan personel kapasitesine kadar önemli yatırımlar yapıldığını belirtti. Tüfenkci, “Bugün gelinen noktada Malatya, Türkiye’de adliye hizmetlerinde örnek şehirlerden biri haline geldi.” ifadelerini kullandı.
Malatya Valisi Seddar Yavuz, deprem sonrasında yaşanan kayıplara rağmen, devletin tüm kurumlarıyla birlikte yeniden ayağa kalktığını söyledi. Yavuz, “Yeni adliye binamız ve bugün temeli atılan BAM ile şehrimizi adalet anlamında da güçlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Malatya’da yapılan temel atma töreninde, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkımın büyüklüğüne dikkat çekerek, Malatya’nın en ağır hasar gören şehirlerden biri olduğunu vurguladı. Bakan Tunç, kentte 1.264 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, hayatını kaybedenlere rahmet diledi.
Yeniden inşa süreci kapsamında Malatya’da şu ana kadar 35 bin konutun teslim edildiğini belirten Tunç, yıl sonuna kadar bu sayının 100 bini geçmesini hedeflediklerini ifade etti. Temeli atılan BAM binasının 17 bin 151 metrekare kapalı alana sahip olacağını kaydeden Tunç, projede 83 hâkim-savcı odası, 6 duruşma salonu, 250 kişilik konferans salonu ve 142 araçlık otoparkın bulunduğunu belirtti. Yeni yapıyla birlikte adalet hizmetlerinin daha hızlı ve erişilebilir hale geleceğini dile getirdi.
Tunç, sadece Malatya’da değil, tüm deprem bölgelerinde adalet hizmetlerinin yeniden yapılandırıldığına dikkat çekti. Depremde 15 adliye binası ile 12 ceza infaz kurumunun kullanılamaz hale geldiğini hatırlatan Tunç, 2025 yatırım programında 21 adliye binası, 12 cezaevi ve 3 Adli Tıp binasının bulunduğunu, bu yatırımların bir kısmının Malatya’da yer alacağını belirtti. Ayrıca, 29 mahallede görev yapan 880 adalet personeli için lojman projelerinin hayata geçirileceğini açıkladı.
Yargı reformlarına da değinen Bakan Tunç, 10. Yargı Paketi ile ceza adaleti sisteminde önemli düzenlemeler yapıldığını belirterek, 2 yılın altındaki suçlar için belli bir süre cezaevinde kalma zorunluluğu getirildiğini aktardı. 11. Yargı Paketi’nin Meclis gündeminde olduğunu ifade etti. Tunç, Türkiye’nin artık darbe dönemlerinden kalan bir anayasa ile yönetilmemesi gerektiğini belirterek, demokratik, sivil ve özgürlükçü bir anayasanın milletin hakkı olduğunu vurguladı.
Konuşmasının sonunda projenin Malatya’ya hayırlı olmasını dileyen Bakan Yılmaz Tunç, inşaatta görev alacak tüm çalışanlara başarılar dileyerek, “Rabbim kazasız, belasız bir süreç nasip etsin. En kısa sürede tamamlayıp hizmete açacağız.” dedi.
Tören, Malatya İl Müftüsü’nün duası sonrası Bakan Tunç ve protokol üyelerinin butona basmasıyla sona erdi.