Malatya Merkez Adliyesi ve Bölge Adliye Mahkemesi’nin bir yıl içinde tamamlanarak hizmete alınacağı müjdesini veren Bakan Tunç, deprem bölgesindeki idari yargıda açılan 112 bin 336 davadan 78 bin 174’ünün karara bağlandığını duyurdu. Ağır hasar ve yıkımlarla ilgili olarak 42 bin 449 dava açıldığını belirten Tunç, bu davaların yüzde 90’ının, yani 38 bin 255’inin sonuçlandığını ifade etti.
Bakan Tunç, toplumda büyük rahatsızlık yaratan ve “yatarı yok” ifadesiyle küçümsenen 2 yılın altındaki cezalarla ilgili yeni düzenlemelere de dikkat çekti. Bu düzenlemelerle, bu suçları işleyenlerin cezaevine girmelerinin sağlanacağını vurgulayan Tunç, “2 yıl ceza alan en az 36 gün, 1 yıl ceza alan en az 18 gün, 6 ay ceza alan ise en az 9 gün cezaevinde kalacak” dedi. Bu uygulamanın adalete olan güveni artıracağına inandığını belirten Bakan, hakaret, tehdit ve basit yaralama gibi sık işlenen suçlarda bu yeni düzenlemenin caydırıcılığı artıracağına işaret etti.
Konuşmasında özel infaz sistemlerine yönelik düzenlemelere de değinen Tunç, TBMM tarafından alınan kararlarla konutta, geceleyin ve hafta sonu infaz uygulamalarının artık yürürlükte olduğunu açıkladı. Kadınlar, çocuklar ve 65 yaş üzerindeki bireylerin 3 yıla kadar olan cezalarını evlerinde çekebileceğini belirten Tunç, yaş ilerledikçe bu sürenin uzayacağını ifade etti.
Ayrıca, 70 yaşını bitirenlerin 4 yıla, 75 yaşını bitirenlerin 5 yıla, 80 yaşını bitirenlerin ise 6 yıla kadar olan cezalarını konutlarında infaz edebileceği belirtildi. Doğum yapan kadınların da, doğumdan sonraki 6 ay içerisinde 5 yılın altındaki cezalarını evlerinde çekebileceğini vurgulayan Tunç, bu düzenlemelerin hem sosyal hem de insani açıdan önemli olduğunu dile getirdi.