Malatya’nın Kale ilçesinde kayısıya alternatif ürünler arayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, çilek üretimine yönelerek sofralık çilek talebini karşılamak amacıyla üretim alanını genişletiyor. Yaklaşık 100 yıl önce ilçede çilek üretimi yapıldığına dair bir gazete kupüründen ilham alan Bölükbaşıoğlu, 2022 yılında 5 dekarlık alanda başladığı çilek üretimini, Fırat Kalkınma Ajansı ve Kale Belediyesi’nin destekleriyle 25 dekara çıkardı.
Her yıl ortalama 60-70 ton çilek üreten Bölükbaşıoğlu, ilçede 25 kadınla birlikte çalışarak hem kendi aile ekonomisine katkıda bulunuyor hem de bölgedeki kadınlara ilham kaynağı oluyor. Bölükbaşıoğlu, “Kale ilçesinde kadınlarla birlikte neler yapabileceğimizi araştırdım. Araştırmalarım sonucunda yaklaşık bir yüzyıl önce dut ve kayısı dışında çilek üretiminin de yapıldığını öğrendim. Beni en çok etkileyen ise eski bir gazete kupüründe yer alan çilek üretimiydi. Fotoğraftaki kasketli amcaların yetiştirdiği çilekler beni derinden etkiledi. Kale’de çok önceleri çilek üretimi yapıldığını, hatta kayısının ikinci planda kaldığını öğrendim. Bu durumu düzeltmek adına kooperatif kurmak istedim. Gazete kupürü bana ilham verdi ve birçok kapıyı aşındırarak başarılı olduk. Şimdi birçok kadın evine ekmek götürüyor ve bu durumdan oldukça memnunuz. Kadınların çilek yetiştirme, bakım yapma ve emeklerinin karşılığını alma süreçleri örnek teşkil ediyor. Aynı zamanda bizim kurduğumuz kooperatifi gören diğer kadınlar da kendi kooperatiflerini kurmaya başladılar. Zirai dondan kayısıların büyük bir kısmı zarar görse de çileklerin verimi oldukça iyi durumda. Bir düşüş yaşandı ama yine de güzel sonuçlar alıyoruz.” şeklinde konuştu.
Malatya ve çevre illerde sofralık çilek tüketiminin önemli bir kısmını karşılayan üretici, artan siparişlere yetişmenin zorluğunu dile getirdi. “Hedefimiz Kale’nin her yerine çilek dikmek. Kadınlar isterse her şeyi başarabilir.” diyen Bölükbaşıoğlu, kadınların tarımda aktif rol almasının önemine dikkat çekti.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi Necmettin Tuncal, kadın üreticilere makine, ekipman ve fide desteği sağladıklarını ifade ederek alternatif ürünlerin çiftçilerin gelirlerini artırmak için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Tuncal, “Kayısının zarar gördüğü yıllarda alternatif ürünler, çiftçimizin kaybını azaltmaya yardımcı oluyor.” dedi.
Kaynak: AA