Beş yıl sonra Su Fakiri Olacağız

Bayraktar: “Türkiye Beş Yıl İçinde Su Fakiri Ülke Olacak”
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Osmaniye’de çiftçilerle buluştu: Don, kuraklık, yangın ve su krizine dikkat çekti
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Osmaniye Ziraat Odası’nı ziyaret ederek çiftçilerle bir araya geldi. Tarımda yaşanan krizlere dikkat çeken Bayraktar, “Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye su fakiri bir ülke haline gelecek” uyarısında bulundu.
“Tarımda Deprem Yaşadık”
Tarım sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini vurgulayan Bayraktar, “6 Şubat depremi gibi tarımda da büyük bir sarsıntı yaşadık. 65 ilde don felaketi görüldü. Üreticilerimiz ve üretim alanlarımız ciddi zarar gördü” dedi.
Don felaketinin son 30 yılın en ağırlarından biri olduğunu söyleyen Bayraktar, “Eksi 15-20 dereceleri gördük. Bu kadar düşük ısı değerleri karşısında alınabilecek tedbirler sınırlı kalıyor” ifadelerini kullandı.
Kuraklık ve Yangın Tehdidi Büyüyor
Akdeniz havzasında yer alan Türkiye’nin kuraklık ve yangın gibi afetlere daha hazırlıklı olması gerektiğini belirten Bayraktar, iklim değişikliğine bağlı olarak artan yangınlara dikkat çekti.
“Kuraklık tehdidi büyüyor, sıcak havalarla birlikte tarım arazilerinde yangınlar başladı. Afetlerin sayısı kadar, şiddetinin artması da ciddi sorun yaratıyor” dedi.
“Suyun Yarısı Tarlaya Ulaşmadan Kayboluyor”
Bayraktar, Türkiye’nin hızla su fakiri bir ülke olmaya doğru ilerlediğini belirterek, kişi başına düşen su miktarının hızla azaldığını söyledi:
“2030 yılına kadar Türkiye su fakiri olacak. Kişi başı yıllık su miktarı bin metreküplerin altına düşecek. Baraj ve sulama yatırımlarını hızla tamamlamalıyız. Şu anda tarlaya ulaşmadan suyun yüzde 48’i yolda kaybediliyor. Bu kabul edilemez.”
Sulama kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, çiftçinin ucuz ve ulaşılabilir suya ihtiyaç duyduğunu söyledi.
“Çiftçimiz SGK Primlerini Ödeyemiyor”
Bayraktar, çiftçilerin sosyal güvenlik primlerini ödeyemediği için sistem dışına çıktığını vurguladı:
“İki yıl önce SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısı bir milyondu. 2024’te bu sayı 419 bine düştü. Ziraat odalarından muvafakatname alıp sistemden çıkıyorlar. Asgari ücret arttıkça primler yükseliyor. Şu anda 9 bin TL civarında. Çiftçimizin bunu ödeme gücü kalmadı. Sosyal güvencelerini kaybediyorlar, emekli olamayacaklar.”