Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Ziraat Fakültesinin tarımsal deneme üretim sahasında ekilen ‘Bayraktar-2000’ buğday çeşidinin, kuraklığa bağlı verim kaybını azalttığı belirlendi.
KAEÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, Anadolu’nun Orta ve geçiş bölgelerinde bu yıl yaşanan yetersiz yağışların meyvecilik ve tahıl üretimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.
Fakülte olarak yerleşke içinde 300 dekar, dışında ise 824 dekar olmak üzere toplam 1124 dekarlık alanda işlemeli tarım faaliyetleri yürüttüklerini kaydeden Çınar, ‘Bayraktar-2000’ ekmeklik buğday çeşidinin 330 dekar alana ekildiğini belirtti.
Çınar, “Hasadımızda dekara ortalama 180-220 kilo verim elde ediyoruz. Kırşehir genelinde yaptığımız arazi araştırmaları sonucunda, üreticilerle ve biçerdöver operatörleriyle görüştüğümüzde, ortalama verimin dekara 120 kilo civarında olduğunu tespit ettik. Nadas bırakılan alanlarda 200 kiloya yaklaşırken, nadas yapılmayan tarlalarda bu verim 50 kiloya kadar düşüyor. Bizim alanlarımızda dekarda 200 kilogram civarında verim alabilmemizin en önemli sebebi, daha önceki yıllardan elde ettiğimiz veriler doğrultusunda bölge ekolojisine uygun olan Bayraktar-2000 çeşidini tercih etmemizdir.” şeklinde konuştu.
‘Yağış yarı yarıya inmiş durumda’
KAEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu, bitkilerin gelişimi için yeterli suyun olmaması durumunda, gelişim süreçlerinin geciktiğine dikkat çekti.
Bu yıl yağış miktarında ciddi bir azalma gözlemlendiğini söyleyen Hatipoğlu, bu yılki yağış eksikliğinin tarımsal açıdan şiddetli kuraklık anlamına geldiğini vurguladı.
Kırşehir’in uzun yıllar ortalama yağış miktarının 382 milimetre civarında olduğunu hatırlatan Hatipoğlu, “Bu yıl ocak ile temmuz ayları arasında yaklaşık 244 milimetre yağış düşmesi gerekirken, bu miktar 134 milimetreye geriledi. Yani neredeyse yağış yarı yarıya azalmış durumda. Biz dekara 200 kilograma kadar verim alabiliyoruz. Döllenmeden hemen sonra yağış olmaması, dane boyutlarının küçülmesine yol açtı. Şu anda yetiştirdiğimiz ekmeklik buğday çeşidinde, normal koşullarda 1000 dane ağırlığı 40 grama kadar çıkabilirken, şu an 1000 dane ağırlığı 30 gram civarında.” ifadelerini kullandı.
Çiftçilere kuraklıkta dayanıklı tarım teknikleri öğretiliyor
KAEÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Ayrancı, kuru tarım ekolojisine uygun, kuraklığa dayanıklı buğday çeşitleri için bölgesel kalkınma odaklı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
Bayraktar-2000 çeşidinin, topraktaki nemi iyi değerlendirme ve su kullanım etkinliği açısından yüksek performans gösterdiğini anlatan Ayrancı, “Çiftçilerimize kuru tarım teknikleri ve doğru tohum seçiminin önemini aktarıyoruz. Bu çalışmalar, belirli bir lokasyonda elde edilen bir yılın verilerine dayalı değil. Ekolojik farklılıkların performansa nasıl yansıdığını, Bayraktar-2000 çeşidinin avantajlarını çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Çiftçilerimizin ekim sürecinde döktükleri ter, dekara 10 kilogram fazla ürün elde edebilmeleri açısından çok kıymetlidir. Kırşehir merkezli olmak üzere, Orta Anadolu ve geçiş bölgelerindeki tarım alanlarında Bayraktar-2000 gibi kuraklığa dayanıklı ve yetersiz yağış alan bölgelerde ekonomik verim sağlayan çeşitlerin kullanılmasını tavsiye ediyoruz.” dedi.