USD38,85
%-0.01
EURO43,77
%0.90
CHF46,66
%0.55
GBP51,98
%0.71
EURO/USD1,13
%0.80
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,33
%-0.12
GR. ALTIN4.035,10
%0.85
BTC4.739.565,70
%-1.56
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Soruları Çalanlar İçin Çember Daralıyor

Soruları Çalanlar İçin Çember Daralıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HAKMAR ve TATBAK soruşturmasında 22 tutuklama


Son dakika gelişmesinde, FETÖ’nün finans yapılanmasına yönelik operasyonda gözaltına alınan aralarında HAKMAR ve TATBAK’ın sahibinin de olduğu 26 kişiden 22’sinin tutuklandığı bildirildi.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) güncel finans yapılanmasına yönelik İstanbul merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınan 23 kişiden 22’si, tutuklama talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, gözaltına alınan şüphelilerin emniyet ve savcılık işlemleri tamamlandı.

Zanlılar arasında, HAKMAR ve TATBAK zincir marketlerinin sahibi Zeki Doruk da bulunuyor. Doruk dahil 22 kişi tutuklama, 1 kişi ise adli kontrol talebiyle hâkimliğe sevk edildi.

26 ZANLIDAN 22’Sİ TUTUKLANDI
Şüphelilerden 2’sinin etkin pişmanlıktan faydalandığı, 1’inin ise özel ailevi durumu nedeniyle serbest bırakıldığı bildirildi.

Aralarında HAKMAR-TATBAK’ın sahibinin de olduğu 26 kişiden 22’si tutuklandı.

OPERASYONUN DETAYLARI

MİT, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nin koordinasyonuyla 15 Temmuz’da İstanbul merkezli olmak üzere Ankara, Sakarya, Osmaniye, Bayburt, Giresun, Malatya, Yalova ve Bolu’da eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda, HAKMAR ve TATBAK marketlerinin sahibi Zeki Doruk ile meslekten ihraç edilen polis memuru Cengiz Güneş’in de aralarında olduğu 26 şüpheli gözaltına alındı.

Yaklaşık 800 şubesi bulunan zincir marketlerin sahibi Zeki Doruk’un evinde yapılan aramalarda, FETÖ ile bağlantılı çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Doruk’un, örgütün yurt dışı yapılanmasından aldığı talimatlarla Türkiye’deki FETÖ mensuplarına düzenli para aktardığı ve bu finansal trafiğin HAKMAR Şirketler Grubu üzerinden yürütüldüğü tespit edildi.

Ayrıca Doruk’un, “kurban bağışı”, “hac parası” ve “Zaman gazetesi aboneliği” gibi gerekçelerle örgüt için yardım topladığı, örgütle bağı süren kişileri marketlerinde çalıştırdığı belirlendi. Sancaktepe’de bulunan HAKMAR Genel Müdürlük binasında ise çok sayıda şifreli kapı ve üst düzey güvenlik önlemleri olduğu, burada örgütsel toplantıların yapıldığı ve para transferlerinin bu yapılar üzerinden yürütüldüğü anlaşıldı.

Diğer yandan Cengiz Güneş’in, FETÖ’nün mahrem yapılanmasında görev aldığı ve ihraç edilen örgüt mensupları ile yakınlarına nakit yardımlar ulaştırdığı ortaya çıktı.

Soruşturma kapsamında HAKMAR ve TATBAK şirketlerine kayyum atandı.
HAKMAR’a yönelik FETÖ soruşturmasının MİT raporu ortaya çıktı
İstanbul’da 26 şüphelinin yakalandığı FETÖ finans soruşturmasında, HAKMAR’ın sahibi Zeki Doruk’un örgütle bağlarını koparmadığı, çocuklarına Fetullah Gülen tarafından isim verildiği, şirketin Bank Asya üzerinden maaş ödediği ve genel müdürlükte şifreli kapılar arkasında örgütsel toplantılar yapıldığı belirlendi.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla, FETÖ’nün güncel finans yapılanmasına yönelik kapsamlı bir operasyon düzenlendi.

Operasyon sırasında, Türkiye’de birçok şubesi bulunan HAKMAR ve TATBAK şirketlerinin, yurt dışındaki örgüt üyelerine para aktarmak için kullanıldığı ortaya çıktı.

Düzenlenen operasyon sonrası iki firmaya da kayyum atanırken, kurumların sahibi Zeki Doruk’un da aralarında olduğu 26 şüpheli gözaltına alındı.

ÇEMBER DARALIYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Örgütsel yapıyla ilgili hazırlanan MİT raporuna ulaşıldı.

T.A’nın bilgi sahibi olarak alınan ifadesine yer verilen raporda, tanığın, Doruk’un örgütle bağını hiç koparmadığını, örgütle bağlantılı kişilere şirketin üst kademelerinde iş imkanı verdiğini ve örgüte finansal destek sağladığını söylediği aktarıldı. Örgütsel ağın titizlikle incelendiğini bildiren yetkililer Fetö’nün geride kalan kalıntılarının da ortaya çıkaralacağını söylüyor


ÇOCUKLARININ İSİMLERİNİ FETULLAH GÜLEN VERDİ

Raporda, Doruk hakkında İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada verilen tanık ifadelerinde, “Doruk’un çocuklarına örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından isim verildiği, HAKMAR marketler zinciri tarafından FETÖ/PDY kontrolündeki yurtlara ekmek yardımı yapıldığı, kurban bayramlarında örgüte kurban yardımı yapıldığı, Doruk’un örgüt üyeleriyle toplantılar gerçekleştirdiği, örgütün kurum, kuruluş ve derneklerine sponsor olduğu, çalışanlarının maaşlarını Bank Asya üzerinden yatırdığı, HAKMAR genel merkezinde örgütsel toplantılar düzenlediği” şeklinde beyanlar olduğu anlatıldı.
“FETÖ CEMAATİ SAYESİNDE YÜKSELDİM”

Şüpheli Doruk’un, çevresine “Maliye’den bir marketimin günlük geliri kadar ceza da yiyecek olsam fiyatları yükseltip ülkedeki enflasyonu artıracağım. Cemaat (FETÖ) ile yükseldim, servetim de gitse feda olsun.” şeklinde beyanlarda bulunduğu aktarılan raporda, Doruk’un, firari örgüt mensuplarının saklandıkları gaybubet evlerinin giderini karşıladığı, cezaevindeki örgüt mensuplarının ailelerine ayni ve nakdi yardımlar yaptığı belirtildi.

GENEL MÜDÜRLÜK BİNASINDA ÖRGÜTÜN TOPLANTI ODALARI BULUNDU

Raporda, HAKMAR’ın Sancaktepe’deki genel müdürlük binasında örgütsel yapıya uygun şekilde iç içe geçmiş çok sayıda şifreli kapı bulunduğu, güvenliğin üst düzey olduğu mezkur mekanlarda örgütsel toplantılar yapıldığı kaydedildi.

Doruk’un, HAKMAR’da örgütle bağlantılı ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan UYAP kaydı bulunan 55 kişiyi çalıştırdığı ifade edilen raporda, ihraç polis memuru şüpheli Cengiz Güneş’in Doruk’un yanında kişisel asistanı olarak görev yaptığı, Güneş’in Doruk’tan aldığı talimatlarla Türkiye genelindeki FETÖ/PDY mensubu veya birinci derece yakınlarına ayni ve nakdi yardımlar götürerek “kurye faaliyeti” yürüttüğü anlatıldı.

BAYRAM ARİFESİNDE ÖRGÜT ÜYELERİNE YARDIM YAPILDI

Raporda Güneş’in, Doruk’tan aldığı talimatla haziranda Kurban Bayramı arifesinde, örgütün “emniyet mahrem” ve “sivil” yapılanmalarındaki mensupları veya birinci derece yakınlarıyla irtibat kurarak bir araya geldiğine işaret edilerek, örgüt kapsamında hakkında işlem yapılan ve örgütün farklı kademeleri ile “mahrem yapılanmaları” içerisinde yer alanlarla irtibata geçtiği, maddi yardımları ilettiği, farklı şirket sahibi olan ve haklarında örgütle bağlantılı olabilecekleri yönünde bilgiler elde edilen kişilerle iletişime geçtiği, bunlardan örgüt adına yardım parası topladığı ve dağıtımını sağladığı kaydedildi.
BYLOCK KULLANICISI İLE GİZLİ GÖRÜŞME

Güneş’in örgütün mali müşavirler yapılanması tarafından kurulan iki firmanın ortağı olan ve ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan kaydı bulunan soruşturmanın şüphelisi Yalçın Arslan’la 5 Haziran’da Adapazarı’nda görüştüğü raporda yer aldı.

Raporda, Güneş’in geçmişte Polis Akademisinde emniyet müdürü görevindeyken resen emekli olan ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan kaydı bulunan Orhan Çağlıyan ile 6 Haziran’da görüştükleri belirtildi.

ÖRGÜT İÇİ KURYELİK YAPTI

Güneş’in, örgütün sözde Kocaeli imamlığını yaptığı yönünde bilgi bulunan ve Aralık 2024’te cezaevinden çıkan ihraç öğretmen Mehmet Muhterem Çelebi ile 5 Haziran’da Ankara Pursaklar’da buluştuğu anlatılan raporda, Güneş’in diğer şüpheliler Ergün Esmeray, İbrahim Kara ve Mehmet Sarıyüz ile de aynı gün Ankara’da farklı semtlerde görüştüğü bildirildi.

Raporda, soruşturma kapsamında gözaltına alınan diğer şüpheliler hakkındaki tespitler de yer aldı.

MİT RAPORUNDA ÖRGÜT İÇİ İRTİBATLAR DA YER ALDI

Şüphelilerden Savaş Taşkın’ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada 2016’da şüpheli olarak kaydı bulunduğu ifade edilen raporda, Taşkın hakkındaki tanık ifadesi de aktarıldı.

Tanık T.A. ifadesinde, Taşkın’ın HAKMAR’da satın alma yöneticisi-müdürü olarak çalışma kaydı bulunduğunu, ”kurban, eğitim ve okul yardımı” adı altında örgütsel eylemler doğrultusunda Moritanya’ya giden şirket görevlilerinin olduğu grupta yer aldığını dile getirdi.

Raporda eski emniyet amiri şüpheli Orhan Çağlıyan hakkında yapılan değerlendirmede ise Çağlıyan’ın örgütün üst düzey yöneticilerinden Ali Çelik ve Osman Karakuş’la farklı tarihlerde 72 kez irtibat kaydı bulunduğu anlatıldı.

Soruları Çalanlar İçin Çember Daralıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazıhan Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!