USD38,85
%-0.01
EURO43,77
%0.90
CHF46,66
%0.55
GBP51,98
%0.71
EURO/USD1,13
%0.80
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,33
%-0.12
GR. ALTIN4.035,10
%0.85
BTC4.777.602,60
%-0.08
  1. Haberler
  2. MALATYA
  3. Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor!

Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Mete, aşırı sıcakların kalp damar hastaları üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, “Aşırı sıcak ve nemli havalarda kalp krizi geçiren ve kalp damar hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısında artış gözlemlenmektedir. Özellikle yaşlı bireyler ve ek hastalığı olan kişilerde bu rakam daha da yüksektir.” ifadelerini kullandı. Yaz aylarındaki sıcaklıkların damarlarda genişlemeye, sıvı ve tuz kaybına, kalp atışlarının hızlanmasına ve kalbin iş yükünün artmasına neden olduğunu belirten Mete, bu durumun kalp krizi riskini artırdığını vurguladı.

Sıcağa karşı en etkili savunmanın vücudun terleme mekanizması olduğunu belirten Dr. Mete, “Nemli deriden su buharlaştığında cilt soğumaya başlar. Ancak bu süreç, damarlarda dolaşan sıvı miktarının azalmasına yol açarak böbreklerden geçen kan hacminin de düşmesine neden olur. Yeterli sıvı alımının sağlanmaması, böbrek ve böbreküstü bezlerden salgılanan maddelerle damarların büzülmesine, ani tansiyon yükselmesine ve kalp yetersizliği bulgularının artmasına yol açabilir.” diye konuştu. Sıcak havalarda, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastaların, idrar söktürücü ilaç kullanıyorsa yeterli miktarda sıvı almaları gerektiğini hatırlatan Mete, aksi takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulma ve ani tansiyon düşmeleri yaşanabileceği konusunda uyardı.

Daha önce kalp damar hastalığı geçirmiş bireylerin, serin yerlerde kalmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Mete, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya çarpıntı gibi belirtiler yaşandığında derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. “Kalp ve damar hastalarının sıcak yaz aylarını daha sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için, özellikle güneşin dik olduğu saatlerde doğrudan güneş ışığından kaçınmaları ve serin gölgeli alanlarda bulunmaları önemlidir. Ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulmalı, sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde 30 dakikalık yüzme aktiviteleri tercih edilmelidir.” diye ekledi.

Ayrıca, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınıp, daha az ve sık aralıklarla sebze ağırlıklı beslenme önerisinde bulunan Mete, günlük sıvı ihtiyacının 2-2,5 litre arasında olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Deniz ve havuz aktiviteleri için sabah ve akşam saatlerinin uygun olduğunu ifade eden Mete, yemek sonrası hemen suya girilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazıhan Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!