Kadınların meslek sahibi olmaları ve el becerilerini geliştirerek ekonomik kazanç elde etmeleri açısından önemli bir fırsat sunan ‘Tel Kırma İşlemeciliği Kursu’, büyük ilgiyle karşılanıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK) bünyesinde düzenlenen tel kırma işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, tel kırmanın inceliklerini öğrenirken, ürettikleri el işlerini satarak aile bütçelerine katkıda bulunma imkanı buluyor.
Evlilik çağındaki genç kızların çeyizlerini süslüyor
Genç kızların çeyizlerinde önemli bir yer tutan Bartın’a özgü tel kırma sanatı, Gaziantep’te de yoğun ilgi görüyor. Altın ve gümüş tellerle tüller üzerine farklı motifler işleyen kadınlar, yatak örtüsü, gelin duvağı, kına eldiveni, masa örtüsü ve namaz dolağı gibi çeşitli el işlerini, evlilik çağındaki genç kızların çeyizlerine katıyor.
Güvenevler Halil Karaduman Sanat Merkezi’nde uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimlerle tel kırma sanatıyla tanışan kadınlar, zamanla ustalaşarak göz alıcı eserler ortaya koyuyor. Geleneksel bir el sanatı olan tel kırma, kumaş üzerine ince tellerin ilmek ilmek işlenmesiyle zarif desenler oluşturuyor.
Kursiyer kadınlar tarafından özenle hazırlanan bu el emeği ürünler, genç kızların çeyizlerine renk katıyor. Başlangıçta bir hobi olarak başlayan bu sanat, kadınlar için zamanla mesleğe dönüşürken, taleplere yetişmekte zorlandıkları dönemlerde birbirlerine destek olma dayanışmasını da sergiliyor. Bu durum, hem ekonomik kazancı hem de sosyal dayanışmayı güçlendiriyor.
Tel kırma sanatıyla geçmişin geleneklerini günümüze taşıyan kadınlar, örnek teşkil eden bir başarı hikayesine imza atmaya devam ediyor. Bu fırsatları sunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve emeği geçen herkese teşekkür eden kursiyerler, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden de yoğun ilgi gören el emeği göz nuru ürünler üretiyor. Kurs sonunda kendi iş yerlerini açmayı hedefleyen kadınlar, tel kırma sanatını öğrenme konusunda yoğun ilgi gösteriyor.
‘Kursiyerlerimiz hem kızlarının çeyizlerini hazırlıyor hem de meslek öğreniyor’
Kursun usta öğreticisi Cemile Erek, kadınlara tel kırma eğitimi verdiklerini belirterek, “Arkadaşlarımızla sıfırdan başladık. Çok güzel işler çıkarıyoruz. Burada eksiklerimizi ve birbirimizi tamamlıyoruz. Herkes tel kırmaya farklı yönler katıyor. Güzel bir ekip oluşturduğumuzu düşünüyorum. Tek kırmayı çantalara, masa örtülerine ve kızlarımızın çeyizine kadar her şeye uygulayabiliyoruz. O bizim bakış açımıza ve tasarımımıza kalmış. Şu an tel kırma sanatı oldukça popüler ve herkes tel kırmayı öğrenmek istiyor. Öğrenenler de keyifle yapıyorlar. Kursiyerlerimiz burada kızlarının çeyizlerini hazırlarken aynı zamanda meslek öğreniyorlar. Evlerine ciddi şekilde katkıda bulunuyorlar. GASMEK ve benzeri kurslar, kadınlar için büyük bir fırsat oldu. Bu merkezler, evdeki kadınların pasifliğini de ortadan kaldırdı. Gelen kadınlar, aktif bir şekilde meslek öğreniyorlar ve burada güzel zaman geçirip güzel işler öğreniyorlar. Gelmek isteyenler de bir daha gelmek istiyorlar.” dedi.
Kursiyerlerden Olcay Akgül, “Matematik öğretmeniyim. Boş zamanlarımda bu kursa geliyorum. Kendinizi bir işe entegre etmek, ruh sağlığı için çok değerlidir. Bu yüzden buraya katıldım. Kurs benim için oldukça keyifli. Bu kadar çabuk öğrenebileceğimi ve farklı profildeki insanlarla arkadaşlık kurabileceğimi düşünmemiştim. Kendi hediyelerimizi üretebiliyoruz. El emeği çok kıymetlidir. Diğer arkadaşlarımız da kızları için çeyiz hazırlıyor. Aile bütçesine katkıda bulunan arkadaşlarımız var. Eğer kadın emeğinin kooperatifleşebileceği bir platformda buluşabilirsek, çok daha kıymetli projelere imza atacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Yaklaşık bir yıldır kursta tel kırma sanatını öğrenen Cansu Ataş ise, “İki aydır bu kursa katılıyorum. Daha önce el işi öğrenmemiştim ama burada yeni bilgiler ediniyoruz. Hem meslek öğreniyoruz hem de eğleniyoruz. Yeni bilgilerle evimize katkıda bulunurken, çocuklarımızın çeyizlerine de emeğimizi katmak istiyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte yeni işler öğreniyoruz.” ifadelerini kullandı.