Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Hüseyin Söylemez, 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, kamu işvereni için hazırlıklı olma çağrısında bulundu. Söylemez, işverenin bu konuda gerekli hazırlıkları yapmasını beklediklerini ifade etti.
Söylemez, kamu personel sisteminin mevcut durumuna dair değerlendirmelerde bulunarak şunları belirtti: “Kamu personel sisteminin çarpıklaştığı, maaş ve ücret dengesinin bozulduğu, görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki dengenin kaybolduğu bir yapı daha fazla sürdürülemez. Kamu yöneticileri ve personel sistemine yönelik karar alıcıların, toplu sözleşme taraflarının, sistemi düzeltmeye yönelik olumlu adımlar atma zamanının geldiğini unutmamalıdır.” 8. Dönem Toplu Sözleşme’nin, personel sistemindeki eksikliklerin ve adaletsizliklerin sonlandırılması açısından bir dönüm noktası olması gerektiğini vurguladı.
Yetkili konfederasyon olarak, “Sahadan Masaya Talebiniz Teklifimiz Olsun” prensibiyle hareket ettiklerini belirten Söylemez, kamu görevlisi ve emeklilerden 4 binden fazla talep aldıklarını aktardı. Bu taleplerin toplu sözleşme birimi tarafından değerlendirildiğini dile getirdi.
Söylemez, sendikal taleplerini Temmuz ayı sonunda kamu işverene ileteceklerini açıkladı. Açıklamasını şöyle sürdürdü: “Talepler ve talepleri iletenler oldukça fazla. Kamu görevlilerinin beklentileri ve sorunları da bir o kadar çok. Masanın taraflarından gelen beklentilerin de aynı oranda yüksek olduğunu görmekteyiz. Memur-Sen olarak, tekliflerimizi Temmuz ayının son haftasında kamu işverene sunacağız. Kamu işvereni, masaya ilk görüşmede bir teklif ile gelmeli; masanın dışında yapmayı talep ettiği düzenlemeleri de masaya taşımalıdır. Bu konuların etraflıca tartışılması ve tüm tarafları memnun edecek bir sonuca ulaşılması gerekmektedir.”
Söylemez, ayrıca 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge, gelir dağılımı adaletinin sağlanması, bayram ikramiyesi, gelir vergisi oranlarının sabitlenmesi, mühendis, teknik, idari ve akademik personelin ücretlerinin iyileştirilmesi, yardımcı hizmetler sınıfının Genel İdare Hizmetleri’ne geçirilmesi ve görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki dengenin kurulması gibi birçok konuda düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Kamu işvereni, geçiştirme yerine masayı geliştirmek için gerekli adımları atmalı.