USD38,85
%-0.01
EURO43,77
%0.90
CHF46,66
%0.55
GBP51,98
%0.71
EURO/USD1,13
%0.80
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,33
%-0.12
GR. ALTIN4.035,10
%0.85
BTC4.312.818,19
%0.49
  1. Haberler
  2. MALATYA
  3. Sıcak Havalar Kalp Hastalarını Tehdit Ediyor!

Sıcak Havalar Kalp Hastalarını Tehdit Ediyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kardiyoloji Anabilim Dalı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mutlu Büyüklü, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp ve damar hastaları için önemli riskler oluşturduğunu ifade etti. Özellikle güneşin en etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Büyüklü, sıvı kaybı ve sıcak çarpmasının tansiyon düzensizlikleri, çarpıntı ve kalp spazmı gibi durumları tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Büyüklü, sıvı kaybının hipotansiyon, taşikardi ve diğer ritim bozukluklarına yol açabileceğini dile getirdi.

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte, vücutta terleme ve sıvı kaybı gibi durumların sıklıkla yaşandığını belirten Büyüklü, “Kalp ve damar hastalarının özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını ve doğrudan güneşe maruz kalmamalarını öneriyoruz. Doğrudan güneş ışığına maruz kalındığında, vücut terleme yoluyla sıvı kaybedecektir. Bu durum hipotansiyon, çarpıntı ve taşikardi gibi belirtilerin tetiklenmesine neden olabilir. Kronik kalp hastaları, sıvı kayıplarına ve tansiyon düşüklüklerine karşı son derece duyarlıdır. Tansiyon çok düştüğünde, kalp krizi riski artabilir.” şeklinde konuştu.

Kalp hastalarının sıcak hava koşullarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini yineleyen Büyüklü, “Kalp yetmezliği ve tansiyon hastalarının kullandıkları ilaçları titizlikle kullanmalarını tavsiye ediyorum. Sıcağa bağlı sıvı kaybı, ilaç yan etkilerinin ortaya çıkma riskini artırır. Gerekli durumlarda, doktorlarıyla görüşerek ilaç dozlarını azaltmaları gerektiğini belirtmek isterim. Sıvı kaybı, damar içindeki kan yoğunluğunu artırır ve kanın damar içinde akışkanlığını azaltır. Bu durum, zamanla pıhtılaşmayı tetikleyebilir. Bu nedenle damar hastalığı bulunan bireylerin yaz aylarında vücutlarını susuz bırakmamaları ve günde en az 2,5 litre sıvı almaları önerilmektedir.” dedi.

Sıcak havalarda vücutta tuz değişikliklerinin meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Büyüklü, “Terlemeye bağlı olarak, vücuttan sodyum atılımı artar. Tansiyon hastalarının bu duruma dikkat etmeleri önemlidir. Tuz ve sıvı kaybı, tansiyonun düşmesine yol açabilir. Eğer yüksek dozda tansiyon ilaçları kullanıyorlarsa, tansiyon daha da düşebilir. Gerekirse, ilaç dozlarını doktorlarına danışarak ayarlamalarını öneriyorum.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Sıcak Havalar Kalp Hastalarını Tehdit Ediyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazıhan Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!