USD38,85
%-0.01
EURO43,77
%0.90
CHF46,66
%0.55
GBP51,98
%0.71
EURO/USD1,13
%0.80
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,33
%-0.12
GR. ALTIN4.035,10
%0.85
BTC4.687.307,25
%-2.14
  1. Haberler
  2. MALATYA
  3. Sünnet İçin En Uygun Zaman ve İpuçları

Sünnet İçin En Uygun Zaman ve İpuçları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayındır Söğütözü Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İzak Dalva, sünnetin en uygun zamanı, uygulanabilecek yöntemler ve işlem sürecinde ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında önemli bilgiler sundu.

Sünnet işleminin hangi yaş aralığında yapılması gerektiği, anestezi seçenekleri, işlem öncesi hazırlıklar ve iyileşme süreci gibi konularda ailelerin bilinçli kararlar alması, çocuğun hem fiziksel hem de psikolojik konforu açısından kritik bir rol oynamaktadır.

SÜNNET İÇİN EN UYGUN DÖNEM NE ZAMAN?

Sünnetin zamanlaması ailelerin tercihine bağlı olsa da, bazı dönemlerin tıbbi açıdan daha elverişli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İzak Dalva, şu bilgileri paylaştı:
“Yenidoğan döneminde, eğer bebekte sarılık yoksa, lokal anestezi altında sünnet yapılması en uygun seçenektir. İlk altı ayda lokal anestezi tercih edilirken, bir yaşına kadar genel anestezi yalnızca zorunlu durumlarda uygulanmalıdır. İlk üç yıl içinde beyin gelişimi açısından genel anesteziden kaçınılması önerilmektedir. Üç yaşından itibaren genel anestezi ile, altı yaşından sonra ise çocuğun ve ailenin tercihlerine göre lokal anestezi ile sünnet yapılabilir. En ideal zaman, ilkokul öncesi dönemdir.”

SÜNNET ÖNCESİ SAĞLIK KONTROLÜ ÖNEMLİ

Sünnet öncesinde çocuğun uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. İzak Dalva, “Genital muayene ile inmemiş testis, hipospadias (Peygamber sünneti) veya penil eğrilik gibi durumlar tespit edilebilir. Böyle bir durumda sünnet planı değişebilir ya da ertelenebilir.” dedi.

SÜNNET NASIL YAPILMALI?

Sünnetin ameliyathane koşullarında, hijyenik bir ortamda yapılmasının enfeksiyon riskini önemli ölçüde azalttığını ifade eden Prof. Dr. İzak Dalva, yönteme ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yenidoğan döneminde çan yöntemi tercih edilirken, daha ileri yaşlarda dikişli yöntem veya klemp uygulaması yapılabilir. Sünnet öncesinde lokal anestezik krem uygulanır. Altı aydan küçük veya altı yaşından büyük çocuklarda lokal anestezi tercih edilirken, ara dönemde genellikle genel anestezi önerilmektedir. Nadir durumlarda ketamin anestezisi de kullanılabilir. Sünnetin, bu alanda uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi, komplikasyon risklerini en aza indirmek açısından büyük önem taşımaktadır. Doğuştan gelen bir hastalık varsa, aynı seansta tedavisi de mümkün olabilmektedir.”

SÜNNET SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sünnet sonrası bakımın önemine vurgu yapan Prof. Dr. İzak Dalva, ailelere şu uyarılarda bulundu:
“Kanama kontrolü oldukça önemlidir. İlk gün pansuman açılmamalı, ertesi günden itibaren düzenli pansuman yapılmalıdır. Sünnet külodu giydirilebilir. Üçüncü günden sonra banyo yaptırılmalı, ancak bir hafta boyunca genital bölgeye liflenmemelidir. Dikişler alınmaz ve kendiliğinden düşmesi beklenir. Ayrıca sünnet sonrası bir hafta boyunca havuz ve denizden uzak durulmalıdır.”

Sünnet İçin En Uygun Zaman ve İpuçları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazıhan Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!