Bu sezon, İran-İsrail savaş döneminde uçak doluluk oranlarında yaşanan düşüşün ardından, son günlerde artış gözlemlendiğini ifade eden Tuna, “Şehrimize inen dış hat uçak sayılarında geçen seneye göre bir değişiklik yok. Savaş döneminde doluluk oranlarında düşüş yaşanmıştı ancak günümüzde uçakların doluluk oranları yüzde 85-90 seviyelerine ulaştı. Ağustos ayında bu rakamların daha da artmasını bekliyoruz. Öngörümüz, yalnızca Trabzon’a günlük 36-37 dış hat uçuşunun gerçekleşeceği yönünde” dedi.
Arap turistlerin favorisi: Uzungöl ve Ayder
Ortadoğulu turistlerin bölgeye olan ilgisini vurgulayan Tuna, “Uzungöl bizim markamız. Trabzon, Doğu Karadeniz’in turizm başkentidir. Bugün Arap turistler Uzungöl’e, Ayder’e, Ordu-Giresun’a ve hatta Batum’a günübirlik seyahatler düzenliyorlar. Rize’ye inen turistler de sıklıkla Trabzon’u ziyaret ediyor” şeklinde konuştu.
Kış turizminin sadece kayak ile sınırlı tutulmaması gerektiğini belirten Tuna, “Kış turizmini yalnızca kayak olarak ele almak hatalı olur. Fuar, kongre, etkinlik ve kültür turları gibi birçok alternatif geliştirilebilir. Örneğin, Uzungöl kışın kapalı. Bu durum pazarlama eksikliğinden kaynaklanıyor. Neden Uzungöl’ün kışın da açık olmasın?” ifadelerini kullandı.
Avrupalı turist sayısındaki düşüş algısı
Batılı turistlerin azalması yönündeki algıya da değinen Tuna, “Yıllar önce Avrupalı turistler butik turlarla bölgeye geliyordu. Bugün Trabzon’un kayıtlı yatak kapasitesi 30-31 bin civarında; kayıt dışını hesaba katmıyoruz. Bu kapasite geçmişte mevcut değildi. Dolayısıyla bugünkü tablo arz-talep dengesi ile belirleniyor. Şu anda Ortadoğulu turistler bölgemizi yoğun olarak tercih ediyor. Ancak bu, Avrupalı turistlerin gelmediği anlamına gelmiyor. Almanya gibi ülkelerden direkt uçuşlar var ve Avrupalı turistler de geliyor. Ancak sayı, Ortadoğulu turistlerle kıyaslandığında geri planda kalıyor” şeklinde konuştu.
Dış hatlar otopark alanı büyük sorun
Dış hatlar otopark alanında ciddi sorunlar yaşandığını belirten Tuna, “Havalimanımızın yetersizliği nedeniyle özellikle dış hatlar otopark alanında acil bir çözüm üretilmesi gerekmektedir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin bu konuda hızlıca adım atması şarttır. Gelen grup misafirlerimiz, otobüslerine ulaşabilmek için 600-800 metre yürümek zorunda kalıyor. Havalimanındaki bu yetersizliğin bedelini ne yazık ki turizmciler ödüyor. Şehrimizde ‘Bunu yaptık, bu şekilde oldu’ şeklinde bir yaklaşım söz konusu; ancak bunun faturasını özellikle turizm seyahat acentelerine kesemezsiniz. Bu konuda ciddi sorunlarımız var. Bunları yetkililere aktarıyoruz, görüşmeler yapıyoruz ve çözüm bekliyoruz. Sorunlarımızı kamuoyu önünde dile getirmek istemiyoruz ancak artık acilen bir düzenleme yapılması gerekiyor. Özellikle dış hatlar terminalinin tamamlanmasının ardından, gelen grup misafirlerin transfer araçlarına rahatça ulaşabileceği bir alan oluşturulmalıdır. Seyahat acentelerimizin otobüslerinin yolcu alımını güvenli ve düzenli bir biçimde gerçekleştirebileceği bir alan ihtiyacı aciliyet arz etmektedir” dedi.