Kemaliye’de asırlardır süregelen bir gelenek olan Zetrin, bölgenin bilinen birçok çiçek ve bitkisinin bir araya getirilmesiyle hazırlanan özel bir karışımdır. Mart ayında doğada toplanmaya başlanan bu bitkiler, Kasım ayına kadar devam eden bir süreçte toplanır ve gölge ortamda kurutulurlar. Toplanan 120 çeşit bitki, kurutulduktan sonra taş dibeklerde dövülerek harmanlanır. Kemaliye’nin ünlü kurutulmuş taş fırın ekmeği ise, ıslatılarak sofralara sunulur ve bu ekmeğe Zetrin eklenerek tüketilir. Ayrıca, Zetrin zeytinyağı ve peynirle birlikte de servis edilmektedir.
Yörede oldukça faydalı bir karışım olarak bilinen Zetrin, üniversite öğrencileri tarafından yapılan bir tez çalışmasında bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri ile dikkat çekmiştir. Bu özel ürün, günümüzde yalnızca az sayıda köylü tarafından üretilmektedir.
Nesilden nesile aktarılan Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, geçmişte dedesi ve babası tarafından yapılan bu geleneği 20 yıldır sürdürdüğünü belirtmiştir. Konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştır:
‘Babamdan sonra 20 yıldır ben Zetrin yapıyorum. Doğada şifalı bitkileri topluyoruz. Munzur Dağı eteklerinden Sarıçiçek Yaylası’ndan şifalı otları toplayarak başlıyoruz. Bitkiler gölge ortamda kurutuluyor ve çuvallarda biriktiriliyor. Bir yıl boyunca süren bu süreçte, yapraklar sararana kadar toplanan bitkileri harmanlıyoruz. Kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara geliyor ve bu ekmeğe Zetrin eklenerek tüketiliyor. Patates salatasında veya zeytinyağı ve peynirle birlikte de kullanıyoruz. Ancak pişen yemeğe eklenmiyor.’